Måndag 22:e. Jaha hur blir det nu??

Vaknade upp ur min "medvetslöshet" kl 9:30, oj var verkligen riktigt trött igår. En dusch fick mig att börja fungera igen och sedan gröt till frukost.
Ringde vårdcentralen för att kolla upp mina MRSA prover och dom var negativa, så bra!!! Sedan ringde jag kranskärlsmottagningen och fick prata med en sjuksköterska där som tyckte att jag visst skulle vara sjukskriven 1 månad tyckte hon var bra så att man hinner hämta sig till kropp och själ. Så det blev till att ringa vårdcentralen igen och få en telefontid till imorgon, får väl se hur det går.
Sedan ringde Gerd från jobbet och undrade hur det var, dom är så undrande varför jag fått en infarkt och vem i helskotta är inte det??? Men faktum är ju så det är bara att gilla läget.
Vädret är inte så kul idag, men till slut fick jag i alla fall tummarna loss och kom ut, skönt om än regnigt, men med rätt kläder känns det ändå fantastiskt att komma ut - hmmm är som en drog - ja friska luften alltså.
Blev väldigt överraskad i eftermiddags också det kom blommor från min norska arbetsgivare - en helt underbar bukett i rött och rosa. Så rart av dem.
Ikväll åkte jag in och dansade lite linedance och berättade om infarkten.
Sen blev det kaffe och melon när jag kom hem och så tittade vi på bilder och film från när Bengt och jag flög tandemflygning i Hammar, härliga minnen kom åter, det var ju en riktig höjdare i dubbel bemärkelse.
Nu har jag nyss läst Johannas blogg och sett nya kort på Sarah mm och det är så kul att följa med och läsa om deras liv däruppe.


Buketten från min norska arbetsgivare. Snäll tanke!


Söndag 21:e. Ikväll blir det rock´n roll med Cadillac band

Har inte gjort så mycket, en promenad fick det i alla fall bli. Men idag är det uppförsbacke i hela Tomelilla tror jag. Känner mig trött och matt. Så har vilat en hel del. Tittade på en film om motorcykel körning i USA längs Highway 1 som vi lånat av Tommy - dom ser ut att ha haft lika kul som vi hade när vi körde mc där.
Klockan 15 var vi bjudna till Egon o Kicki. Först fick vi glögg med choklad och chilismak (lät ju sådär, men var riktigt god tyckte jag, inte så söt) och ostar och ost.
Sedan var det riktigt god söndagsmiddag Kalkonstek med sås, potatis, inlagd gurka och gele. Kaffe och glass som dessert satt som en smäck.
Bengt fick vara chaufför idag/kväll eftersom jag känner mig helt matt. Vågar inte ta nån sprit men heller inte ha ansvaret för körningen. Vi åkte in till Ystad och biografen Scala för att se Cadillac band, Svenne Hedlund, Håkan Brink, Gert Lengstrand, Alica Helgesson och Ida Kjellberg. Jättemycket go musik. Fantastiskt duktiga allihopa. Fast en extra plus till Alicia och Ida. Håkan lyfte showen men sin oerhörda energi...herregud vad går den karln på?
Så även om denna var trött och matt så var det en jättefin kväll.
Hem och i säng bara sedan. Somnade nog innan huvudet var på kudden

Lördag 21:e. Så har man då blivit förkyld...

Bara tagit det lugn. En promenad ner till Tomelilla i förmiddags, för att köpa lite hostmedicin mm. Tittade även på köksbord och stolar hos MöbelHanssons, kanske på tiden vi köper nya nu. Fastnade förståss för några dyra stolar så få ha lite betänketid om vi ska ha dom eller inte. Träffade på Kerstin o Kenneth som också var ute och gick i det fina vädret.
Åt en god lunch och tog det lugnt sedan. Plockade ner adventsljusstakar och Bengt putasade fönstrena på utsidan. Jag började med att tvätta julgardinerna som ska upp. Får väl ta ett fönster i taget eller 2.
På eftermiddagen körde vi bil ner till Ica:s parkering och gick sedan ut till macken och tillbaka, innan vi handlade på ICA och körde hem och tillagade ankbröst med rödvinssås.
Yvonne kom och hälsade på med en blomma...tack gumman. Nu har vi ju mer gemensamt även tabletterna, ha, ha.
Kvällen ägnades åt slötittning på TV medan vi åt fruktsallad som jag gjort en stor skål av.

Ja inte 0-100 på 3 sekunder kanske men i alla fall 0-5 på en söndagsmorgon i alla fall.



Underbart höst/vinter väder idag. Skönt med en långpromenad.


Fredag 20:e. Nu ska jag vara mer aktiv????

Gick upp vid 07 tiden då klockan ringde för att jag skulle hinna med dusch och frukost innan promenaden till vårdcentralen och mötet med doktorn där.
Eftersom mina MRSA prover inte var klara fick jag ju vara i infektionsrummet, helt ok tycker jag, för tänk om jag skulle orena hela bygget. Fy vad hemskt.
Jag var helt genomsvettig när jag kom dit så nytt EKG togs ganska så raskt, och visade inte mer än resterna av min lilla infarkt. Togs också en hel del olika prover, kunde dock inte ta blodfetter eftersom jag inte var fastande.
Det som gjorde mig ganska perplex var att jag fick FAR Fysisk aktivitet på recept. Herregud när ska jag hinna med allt det också. Gjorde mig ganska så sur...jag som konditionstränar och styrketränar 3 ggr/vecka. Dansar linedance 2-3 ggr/vecka. Gör minst 3 timmespromenader i  veckan ofta med stavar, ska jag verkligen kunna aktivera mig mera.
Fick också ytterligare en tablett som ska vidgra mina kärl och sänka????? blodtrycket ännu mer.
Däremot: inget om uppföljning av tabletter eller förklaring hur jag och min själ ska ta oss igenom detta här.
Känner mig som sittande i en eka på ett öppet hav...

Kvällen var vi borta hos Pia o SE och åt tacos. Planerade vår julmarknadsresa till Tyskland. Lugn kväll och hemma igen ca 23.



Mina 2 proppar satt här och nu sitter här nät istället.


Torsdag 19 november. 1:a dagen hemma efter infarkten

Vaknade tidigt och efter den sedvanliga havregrynsgröten till frukost, tänkte då gå ner till "glashuset" och lämna mina prover på MRSA. Men regnet fick mig att avstå + att jag behövde proviantera lite mat också. Vågade inte bära så mycket.
Efter sopplunchen blev det en längre promenad istället.
Annars har det varit lugn. Vilat, läst och lagat mat till oss.

Onsdag 18:e. Hemresedag

Med spänning kollade jag in förbandet, och pust allt var ok. Nu var det bara att åka hem....trodde jag ja. Nu är det inte så enkelt, trots att det finns en nordisk konvention och alllt.
Vid morgon medicinutdelningen bestämde vi (sjuksköterskan och jag) att jag skulle kunna åka hem vid 14-tiden. Skönt. Nu började nästa fas...vem skulle betala denna resa. Ska deras försäkringskassa göra det, sjukhuset, SOS-international eller jag......
Sekreteraren på avdelning ringde tryggdekassan??? (försäkringskassan i Norge) och enligt dom så står dom inte för resekostnader. Nähä så var det med det. Sedan ringde sekreteraren försäkringsbolaget (mitt alltså) men tyvärr fick vi inget återsvar just då.
När klockan var ca 12:30 var jag ganska irriterad och insåg att jag säkert inte skulle hinna med första planet hem. Gick då och frågade efter sekreteraren som hade lunch????? nåja jag fick plocka fram mitt mastercard och själv beställa mitt flyg nästan 3000 NOK. Sedan undrade jag om det var möjligt att ordna taxi och fick då till svar att det fanns i receptionen.
Så tack och farväl till Hjerteavdelning 1. Taxi som tog sin lilla tid ut till Flesland, där jag hann dricka kaffe, shoppa fina stickade vantar till mig.
Satt på rad 2 i flyget (enda gången man kommer att åka Business class) så då ingick mat också, väldigt tacksamt för nu var klockan 16 och jag hade bara ätit 2 pannkakor med blåbärssylt.
Landningen i Köpenhamn var lite vinglig, det var ju riktigt rälig storm här nere i söder. Lyckligt ovetande tog jag tåget över bron till Svågertorp, där Bengt hämtade mig. Sedan körde vi hem i blåsten.
Skönt att vara hemma igen.

Tisdagen den 17:e

Fick stanna kvar idag också eftersom det igår kväll blödde rejält från ljumsken och fick under natten lilla med rejält tryck över höger ljumske. Kan ni tänka er en 10cm bred tejp som går från vänster höft tvärs över mot höger ljumske, utsidan och undersidan av höger lår (nere vid knäet) tillbaka upp över höger ljumske upp mot höger höft. Ja det var ju inte så farligt att få dit den, men jag fasar för när den ska tas bort. Hade även näsblödning på morgonen så det blev till att stanna idag också, men imorgon ska jag få åka hem. Det är inte kul att ligga på sjukhus när man känner sig ganska pigg...Suduko tidningen Andreas köpt användes flitigt och så hade jag tagit med en extra pocketbok med från Oslo som tur var. Så på så vis gick dagen ändå. Hade alla mina sladdar också att hålla reda på. På kvällen kom Johanna, Sarah och Andreas med min väska och resten av sakerna jag haft hos dom. Ska ju resa hem imorgon så för att slippa åka in om till dom så var detta lättare för mig. Sarah var lite bättre nu och åt i alla fall 1 macka som jag hade. Trist att behöva åka därifrån, men å andra sidan längtar jag hem också....
Blev utkörd i korridoren ikväll pga platsbrist och ny patient, men jag hade lite flax för klockan 23 kom nattsyrran och sa att jag kunde få min gamla plats igen..skönt för det var inte lätt att sova därute, med allt spring.

Suduko är bra tidsfördriv


Sladdar och grejor som det ska hållas reda på i sängen

Sarah och farmor

Måndagen den 16:e november

Var fastande från klockan 24:00. Morgonen startade med ultraljud av hjärtat som tydligen ska göras innan man får kateterisera och ballongvidga ev. Detta gjordes av en indisk dr (han hade bott i Norge i 30 år) Han var så gullig och förklarade och visade alla klaffar och allt. Rummet som han huserade i var så litet så att han fick sitta uppe i sängen och göra detta ultraljud (ha, ha det var riktigt komiskt och jag undrar om det ser ut så i Sverige nånstans). En kort stund efter att jag kommit tillbaka till avdelningen var det dags för kateteriseringen. Hann slänga mig på luren och meddela Bengt att jag var borta några timmar nu, man skall ligga 3 timmar efter vidgningen.
Man försökte gå in vida radialisartären (i handleden) men tyvärr misslyckades det. Så det blev istället i ljumsken (större blödningsrisk, men lättare att föra in stentar (nät) och dylikt). Man gör detta i lokalbedövning.
Jag fick frågan innan jag kom in på "operationssalen" om jag ville ha nåt lugnande men tyckte att jag var så lugn jag kunde bli och tackade nej. Somnade lite i väntan på "operationen". När jag sedan kom in på "salen" så blev sköterskan där sur för att jag inte hade tagit nåt lugnande och menade att det hade varit bra....jag undrade då om varför man frågade ? och sa att om hon tyckte att jag skulle ha det så var det ok för mig... men det hade jag inte behövt säga tror jag för hon hade redan sprutan beredd. Detta lugnande var inte så mycket utan man var vaken hela tiden. Det var en norsk läkare och en dansk ung kvinnlig läkare som gjorde operationen och det förklarade och visade var mina proppar satt. Själva ballongutvidgningen var inte så smärtsam. Men när man skulle sätta stentarna (nät-rören) och sedan trycka fast dom med ballongerna mot kärlväggen då var det inte kul.
Pulsen sjönk till under 40, kallsvetten bröt fram, bröstsmärtor värre än när jag fick infarkten. Fick då Atropin och fick i stället "hjertebank"  puls på 130, fick lite Stesolid och Morfin och mådde sedan lite bättre. Fick även lite Nitro. Tog inte så lång tid, det värsta varade säkert bara 10 minuter, men det kan ju vara länge nog ibland. Fick tryckförband över ljumsken och lårartären och sedan sängläge platt på ryggen i 3 timmar. Kom i alla fall tillbaka till avdelningen vid 15-tiden och kunde meddela Bengt att allt gått bra. Så han kunde bli lugn är ju värre när man inte är med själv. Var rejält trött och sov det mesta av kvällen och natten


Söndagen den 15:e november

Oj vad livet kan bli annorlunda på bara några minuter.
Tidsangivelserna i denna anteckning är inte helt tillförlitliga, tittade helt enkelt inte på klockan. Sarah hade en ganska jobbig natt. Var uppe flera gånger och gav henne nappen och stoppade om henne. Jag vaknade till vid 05:30 tiden och gick på toaletten och hade då också ont mitt i bröstet. Trodde att det var sängen som orsakade mig dom bekymmerna...så jag kröp ner igen och somnade om. Vid 06:30 ca vaknade Sarah till lite mer och jag tog upp henne och stoppade ner henne till mig i sängen så att vi kunde mysa och kanske slumra lite till. När klockan blev ca 07:15 så gjorde ännu mer ont i bröstet på höger sida (ja faktiskt) och eftersom Sarah var så orolig så gick jag upp med henne till Johanna och Andreas. Jag gick på toaletten och tänkte gå och ta ett glas vatten också men då började illamåendet komma. Tog därför bara en plastpåse i köket och gick in och satte mig på sängkanten, smärtorna hade nu ökat och det gjorde ont upp i höger käke och ut i höger arm. Jag ropade på Andreas att han fick komma nu.....och ringa ambulans för att jag nog hade fått en infarkt. Han var osäker på numret med jag visste att det var 113 pga att jag diskuterat det med Pia Ohlsson (en IVA syrra jag bodde med i Oslo som jobbat i Ystad) kan ju undra varför vi gjorde det???? Nåja under tiden vi väntade på ambulansen så ringde jag Bengt och berättade vad som hänt. Var lite osäker på om Andreas kunde hjärt- och lungräddning så jag tänkte att om jag pratar med Bengt så kanske jag håller mig vaken till ambulansen kommer....
Ambulansen kom ganska snabbt och 3 killar kom in i det lilla rummet och började koppla upp mig med EKG, jag fick Nitro-spray under tungan, Dispril utblandad med vatten att dricka, dropp och syrgas.
EKG visade en liten förändring och cardiologen bestämde att jag skulle till Haukelands Sykehus och inte till fastelegen (vår husläkare typ).
Väl där blev fler prover tagna och jag fick även Plavix (blodförtunnande) och det bestämdes att jag skulle läggas in på hjärteavdelningen 1. Man sa att jag skulle kateteriseras om 2-3 dagar eftersom det var så liten förändring jag hade. Nya prover skulle tas senare på dagen.
När dom nya proverna tagits och man såg att hjärtenzym provet hade mer än fördubblats så bestämde man sig för att jag skulle kateteriseras dagen efter. Så under eftermiddagen blev det hjärt och lungröntgen.
Avdelningen var ganska sliten, men personalen trevlig och tillmötesgående. Min rumskamrat en gammal tant förstod inte mycket av min skånska dock.
Diskuterade med Bengt om han skulle åka upp men vi bestämde oss för att avvakta.
Som tur var hade jag ju Andreas där så han fixade med kontakterna här hemma så att folk fick reda på vad som hänt. Han åkte sedan hem och hämtade necessär och lite kläder till mig också.
Natten var lugn...sov ganska gott i alla fall, trots att jag hela tiden var uppkopplad med Telemetri.

Lördagen den 14:e i Bergen

Sarah vaknade till ca 7:30 och då tog jag den lilla gumman ner i min säng, där vi låg och gosade 1 timma ca. Så härligt.....Andreas skulle såklart på innebandy. Vädret här är regn, blåst....brrr. Vi tänkte ta taxi ner till Lagunen (köpcentra) men efter att vi väntat och ringt och påminnt i nästan 2 timmar så beslöt vi oss för att gå ner dit och beställde istället en taxi tillbaka kl 15:00 från Lagunen. Ganska skönt ute trots allt. Vi gick runt och tittade lite, visade en symaskin som vi bestämt att Johanna skulle få i födelsedagspresent och julklapp. Det blev hon väldigt glad för. Sen shoppade vi lite tyg, och lite mat också. Sarah och jag roade oss med att åka upp och ned på rullbandet medan vi väntade på SMS från taxin som skulle hämta oss kl 15:00. Vet inte om man har nån annorlunda tidszon här men efter några påminnelser med telefon kom det slutligen en taxi och hämtade hem oss. Sedan slappade vi i soffan fram tills det var dags för att laga mat. Kasslergratäng.
Sedan var det Körslaget där ju Ola med sin kör vann. Sarah hade lite show här, gullungen, men febern och hostan gör ju att hon inte är i världens bästa form. Hoppas nu det bättrar på sig och att hon snart blir frisk igen.
Nu sover hon i alla fall. Och Johanna har plockat upp och fram symaskinen och skall nu försöka sy sin första klänning till Sarah. Imorgon är det dags att flyga tillbaka till Oslo och sen är det jobb måndag och tisdag, innan det är dax att flyga tillbaka till hem igen.

Sarah skojar vid matbordet...

Sarah och farmor i "fräcka" operationsmössor

Matlagning i Bergen


Johanna i tillklippningstagen

Fredagen den 13:e

Jaha, då har man jobbat i Oslo 4 dagar. Kom hit i måndagskväll och gick med spänning 2,5 km för att komma till ett helt nytt ställe Lovisenbergs Diakonisykehus. Liten trevlig operationsavdelning.  Här gör man höft, knä och axelplastiker. Artroskopier av knä och skuldror. Hand och fot operationer. Man har också en "generell" kirurgisal med åderbråck, ljumskbråck och andra småoperationer. Vi vikarier håller till på de "små" stuerna. Bra tycker jag och kul faktiskt jag som önskat att jobba lite på handkirurgen.....
Nåja. På fredagen tog jag min bag med alla pinaler som jag skulle ha med till Andreas o Johanna o Sarah i Bergen med på jobbet. Efter ca 2 km gick hjulet av.....nåja gick ju att bära den (fast tungt var det). Jobbade som tusan hela dagen hade 5 operationer så det gick i racerfart. Slutade 15:30 som vanligt och fick gå och bära min tunga bag till Ullevåls hållplats kanske en 0,5 km från där jag jobbar, för att därifrån ta flygbussen ut till Gardermoen. Flyget skulle gå kl 17:55 till Bergen och efter ca 20 minuter på bussen började jag inse att det inte skulle gå att hinna dit i tid...ringde akut hem till Bengt som försökte hjälpa mig med ombokning hemma. Det snöade i Oslo och det var trafikstockningar både i stan och på motorvägen som sinkade bussen med 45 minuter, kom därför fram 17:50 och hade jag inte haft packning hade jag nog kunnat slunkit med men nu var det tyvärr inte så. Raskt bort till SAS disk där en vänlig själ lät mig "bara" betala 300 norska kronor för att boka om flygbiljetten till ett plan som skulle gå kl 20:15. Så bra tyckte jag då hann jag köpa en underbart god landgång med kräftstjärtar, lax och räkor och till detta en god liten flaska vitt vin. Nåja gick till gate 26 i god tid och vad får man då höra halvtimmen innan avgång......"resande till Bergen med flight....flighten inställd......ombokning till 20:55" Ja så det var bara att ringa till Andy och familj igen och säga att jag kommer väl fram sådär 22 - 22:30 kanske. Snöyra, och avisning av planet gjorde att jag nästan inte ville ge mig iväg...Men iväg kom jag och en taxi i Bergen tog mig till Andreas och Johanna. Sarah sov förstås. Hon hade feber igen den stackarn. Jag sov i samma rum som henne och några gånger på natten har hon fått nappen och jag har stoppat om henne...
Fredagen den 13:e slutade väl i alla fall trots alla små missöden

Helg vecka 44 Alla helgons dag

Fredagen kunde jag sluta 1 timma tidigare, vilket var bra - kunde då köra till kyrkogården och lägga blommor på mors grav. Hann även till Systembolaget för att hinna köpa hem vin båda till kvällen och till imorgon som värdinnegåva till Karin. Vi hade bjudit hem Kerstin och Hans på fredagskvällen, är så länge sedan vi träffats. Hade sushi som förrätt med rökt lax och crabfish. Marinerad fläskfile och potatisgratäng som huvudrätt. Till efterrätt hade vi päron inlagda av Zenithas mamma och till det punschgrädde. Vi ägnade kvällen åt att spela Skitgubbe och trots att vi använde Bengts regler förlorade han dom 2 första rundorna. Det spelades många omgångar denna kväll och tyvärr fördes det ingen statistik, får tänka på det om det blir fler gånger så att vi får koll på läget.
Lördagen vaknade vi till en helt fantastisk höstdag med blå himmel och vindstilla. Vi hade bestämt att göra klart årsbokslutet och även göra oktober månadsavstämning. Så det blev promenad kl 11 ca härifrån upp till Tryde sedan blev det arbete där kanske 1 timme. Därefter gick vi ut till laxtrappan och plockade fram vår macka och termos och satt där och drack kaffe och myste. Sedan gick vi hem och nu hade klockan blivit 16 så det blev vila i soffan med varsin ljudbok "i öronen". Klockan 18 var det dags att gå hem till Karin och Anders dit vi var bjudna på höstfest. Som alltid serverades det god mat och dryck. Som värdinnegåva hade jag köpt 3 halvflaskor vin till Karin och så gjorde jag "höstrosor" dvs rosor av hösten vackra löv detta sattes i en "korg" av kycklingnät som Bengt tryckt till.
Söndagen blev det 1 timmes styrketräning på Nautilus som tur var fanns det några som tränade för jag hade kastat bort lappen med den nya koden.....men nu har jag den.
Det blev i eftermiddags en promenad ut till skogsbacken och sedan till Kvantum för veckohandling. Så var denna helg över. Nu ringde även Karin från jobbet om jag kunde komma kl 07 redan så det blir till att stiga upp 05:30 imorgon BRRRRR.

  3 olika höstrosor

  "Rosor" och vin i korg så fin.

9 Oktober Emma och Robin på besök

Emma kom med sina katter på fredagen. På lördagen åkte vi ut till Svampabanan där Robin skulle få prova på hur det är att köra folkrace. På kvällen fick det bli fotboll Sverige - Danmark hos oss. Tror nog att Robin blev ganska paff när Bengt o jag kom in och skrek heja sverige, jag i gul-blå peruk, Bengt med svensk vimpel runt halsen och så hade vi öl och gul och blå ballonger i famnen. Att vi spökade ut oss sådär berodde på att han är fotbollsfreak och hade med lagtröja både till Emma och till sig själv. Nåja han fick ett gott skratt och som tur är finns det inga foto på detta. En trevlig helg, där jag på söndagen åkte till Nybrostrand och gick en havspromenad med Pia och 2 väninnor till henne, hon hade gjort lunch som vi hade med ut och åt, och sedan blev det kaffe och god kaka när vi kom hem till henne. Suck det är såhär helger ska vara, barn hemma och hälsar på di gamle och så lugn och ro. Robin

  Emma


Såklart fanns det foto på vår fina utstyrsel Emma hade mobilen laddad, ibland är dom snabba:


Lite bilder

Nattis gumman vid Skillinge strandHär sitter Lillan och njuter av solen

17:e och 18:e oktober

Äntligen fick vi möjlighet att träffa Natalie igen. Är så länge sedan vi träffade henne, dels för att vi varit i USA 3 veckor på semester men också för att hon behöver få vara med sin familj och kompisar på helgerna. Vi hämtade henne på eftermiddagen eftersom hon var på avslut på fotbollen först. På kvällen myste vi bara vid TV:n och braskamin och åt godis och hade det skönt.
På söndagen så ringde vi till Lillan och Ronny om dom ville följa med oss på "skattjakt" Geocaching till Skillinge. Så vi åkte dit det var alldeles underbart väder och vi hittade de fyra "skatterna" som vi plockat ut. Vi fick en skön promenad längs havet på köpet och avslutade vår härliga eftermiddag med korvgrillning nere vid hamnen i Skillinge.
Efter en middag så var det dags att skjutsa tillbaka Nattis till Ystad på måndag var det skoldag för henne. Och vår arbetsvecka började igen

RSS 2.0