Jobb + tur till Skårhaugsnakken

Idag har det varit väldigt lite att göra, hade bara en liten operation som gjordes av en svensk....såklart. Vi har varit 6 i personalen varav häften var svenska. Vi fick faktiskt en akut patient men det var precis när vi gick av passet så det fick kvällspersonalen ta, tror att dom också häften svenska. Som det kan vara.....inte klokt egentligen.
Nåja.
Idag hade jag bestämt att tillsammans med kollegan från Gävle gå upp på Skårhaugsnakken ett fjäll på 520 meter, var uppe på sätern i början av min vistelse här, men vågade då inte gå upp dit. Så Anita och jag gick hem till våra lägenheter och fixade till lite mackor och vatten och iste att dricka och gav oss i väg. Det finns tidsangivelser där "stigen" börjar upp på de olika höjderna och faktiskt slog vi den första etappen med 5 minuter. Väl uppe på höjden kom vi upp på en härlig platå, med lingon, hjortron, blåbär och blommande lila ljung. Det blåste lite mera där, men vinden var härligt ljum (eller så var det vi som var riktigt varma). Ni kan tro det är härligt att sitta däruppe och äta mackor och bara se ut över fjordar, sjöar och snö (glaciär) beklädda bergstoppar, man hör till och med tystanden.  Uppe på platån fanns det även ruinerna av en stenhytte Nipehytta som var färdigbygd 1920, här hade bönderna skördefest, bl a. Stenar från berget runt omkring hämtades dit med hästar och släde för att 4 bönder skulle kunna bygga hytten. Det var inga småstenar man byggt den med,
Ja efter att ha ätit och beundrat utsikten och tagit lite foto var det dags att ta sig ner igen då, hittade lite kantareller som plockades och som just har avnjutits smörstekta på en macka. MUMS. Nu är det dags att börja röja och packa lite, får ha lägenheten kvar till imorgon kväll som tur är. Ska ju jobba imorgon och åker sedan härifrån 22.20 med nattbussen till Oslo...ska förresten försöka ta en "skatt" här fast jag inte har GPS:en med mig, men har en liten aning om var den ligger, får väl se om jag lyckas. Ha det bra alla.

Kom överrens med de kolleger som tog över efter oss att vi skulle vifta med nåt så de kunde se oss häruppe.

Nordfjordeid ligger i dalen, det var här vi startade....

Utsikt genom "fönstret" i Nipehytte. Vackert eller hur

Ett annat "fönster" i Nipehytte

Nu har man varit på 2 av dessa turer, så det finns 2 kvar om man kommer hit fler gånger.


Tisdag, tar det lugnt innan jobbet

Idag blir det inte så mycket aktiviteter, har haft hemmavakt till i morse - men det var lugnt, ingenting hade vi i natt. Däremmot så jobbade vi i stort sett hela dagen fram till 22 då jag gick hem. Men det är bra för tiden blir inte så långsam då. Nu på förmiddagen har jag varit nere om i centrum och handlat lite mat till, passade även på att köpa en softshelljacka till Bengt på rean, nu får jag bara hoppas att den passar, för det lär bli svårt att byta. Annars blir det till att läsa lite och laga mat sen går jag på idag kl 16 och jobbar till 19 imorgon, men har hemmavakt under natten mellan 22 och 7:45 så vill det sig riktigt illa kan det bli tufft. På torsdag har jag bestämt med en kollega att gå upp på ett annat fjäll här bakom sjukhuset. Det ligger där jag var uppe på sätern första gången jag gick på tur och sen fortsätter man upp på kalfjället till Skårhausnakken. Får bara hoppas att molnen går lite högre än idag. Tja det var väl allt från Norge idag. Ha det bra.
Nja Mattias stuga i fjällen, jodå det lockar för kan nog säga att mina fjällturer gett mig blodad tand, tycker det är hur skönt som helst.
Ja Pia, du får planera bättre nästa gång. Detta är ett riktigt mysställe.

Det låg en liten kryssare inne i fjorden i morse när jag vaknade.

Det är upp här vi tänkt oss på torsdag efter jobbet, man lär kunna se ut till havet därifrån fast då får nog molnen gå lite högre tror jag, eller man kan kanske se över dem.

Hittade nåt för Sven-Erik minsann....hur många behöver du???

Den lilla kyrkan i byn, med den vackra muren runt omkring.

Lupinblad med dagg är vackert.

Även grässtrå med dagg duger.

Här är din jacka Bengt hoppas den passar.

Söndag och ledig

Från klockan 8:00 var jag ledig idag, har i och för sig varit ledig hela natten också eftersom det inte varit nåt. Idag tänkte jag gå upp till utkiken det ska ligga ovanför där jag bor. Jag väntade dock till i eftermiddags eftersom det fjället var helt inhöljt i moln. I morse ...nåja ca 9:00 åt jag frukost tillsammans med Bengt ;), han har skaffat web. kamera till lap.topen hemma så att vi kan sitta och prata och se varandra...teknikens under. Förmiddagen fördrev jag med att  läsa "Hundraåringen" en jätterolig bok som jag varmt kan rekommendera och leta runt på internet och bara ta det lugnt, foten har jag nu ingen som helst känning av.
Nåväl efter en middag bestående av pasta och räkor så gav jag mig iväg....lite osäkra vägbeskrivningar, så jag har memorerat kraftledningar och forsar (finns hur många som helst). Men jag hittade en väg upp, tog såklart den med lite svårare terräng - vem vill gå på en grusväg upp för fjället - inte jag i alla fall.  När jag hade tagit mig upp till det som innevånarna här kallar Tjernobyl ( ett reningsverk )så var det skogsväg en flack sådan som ledde bort till Utkiken den ligger 260 möh (Stenshuvud är 97 möh) och är inte allt för besvärlig att ta sig till. Här träffade jag en mamma med 2 barn som också fikade, hade en liten go pratstund innan dom gick iväg igen. På vägen ner tog jag vägen förbi Tjernobyl, men sedan hittade jag en liten stig som vek in i skogen igen och tänkte att den kan jag nog ta det är ju bara att följa forsen ner. Det var en ganska enkel vandring ner, i naturskönt läge där jag faktiskt hittade en del kantareller igen. Denna gången hade jag inget att plocka i så vad gör man då....jo tar på solbrillorna och plockar i fodralet. När jag väl var nere fick jag gå till Statoilmacken och handla bröd för stekta kantareller med stekt bröd det är lyx det. Kvällsmaten blev riktigt lyxig på goda rester: lax, oliver, brieost.
Tack till er som skickar kommentarer.

Molnen gick lågt denna morgon, men hips vips är dom borta

Stigen upp.

Nej jag har inte manipulerat bilden, det är såhär brant.

Med Nordfjordeid nedanför

Bilden gör ingen rättvisa åt hur vackert här är.

Man tager vad man haver om så bara ett solglasögonsfodral.

Kunde bara inte låta bli.......

Huvudgatan i Nordfjordeid en söndagseftermiddag.

Norges 2:a Operahus ligger här, det 1:a ligger i Oslo, finns tydligen bara dessa 2 i Norge. Lång historia.

Mitt lilla vardagsrum

Lilla köket

Dagens skörd och kvällsmat.

24-timmars igen.

Idag började jag kl 8:30 linkade dit med min onda höger fot, fick gå på tå, gjorde så jäkla ont. Men tog en elastisk linda på jobbet och sedär det blev genast mycket bättre. Idag har det inte varit några operationer utan har endast gjort städjobb och kontrolljobb som man ska göra på helgerna. Jobbade bara till kl 14:00 så det var helt ok. Träffade en annan svenska idag som kommit för någon dag sedan så idag vi bara svenskar som jobbade det passet i alla fall. Nu har jag passiv hemmavakt till kl 8:00 imorgon, under eftermiddag har jag tvättat lite i tvättrummet här, mina kläder från igår var nästan oigenkännliga av lera och smuts så det är skönt att det finns tvättmaskin här. Eftermiddagen har jag tillbringat på balkongen i en skön solstol och läst och slumrat och så har grannet (vet inte vem det är) spelat bra musik som jag kunnat digga till. Utsikten från balkongen är ju inte helt fel den heller. Har varit en lugn dag än så länge med andra ord, tänkte vila ordentligt och bestiga en mindre berg i morgon hoppas jag. Om vädret och foten så tillåter. Är helledig i morgon, sedan blir det långdag på måndag 7:45 till 22:00 + hemma vakt 22:00 till 7:45. Allt för idag.
Hej Mia kul att du varit inne här och läst och framförallt kommenterat.

Solstol, boken, jourtelefonen, lite fika - mer behövs inte för att man ska ha det gott

På tur till Skipenessätra och Trollenyken 898 meter över havet

Det blev en lugn natt, jag har sovit gott och inte bliv uppkallad till jobbet, skönt. Idag hade jag bestämt mig för att gå upp på Skipenessätra och Trollenyken, det ligger på andra sidan Nordfjordeid. Började vid 11:00 tiden hemmaifrån och gå, ner om backen till byn, genom byn och sedan bar det uppför, uppför och uppför. Ganska brant stig ca 4 km lång men som sagt bara uppför. Vägen upp var tuff fick stanna många gånger och hämta andan, väl uppe blev belöningen en vacker utsikt åt alla väderstreck, sedan kom regnet så det var till att sitta under regncapen ett tag innan man kunde gå ner. Nervägen var inte mycket lättare - jo på så sätt att man slapp kämpa sig upp, men det hade regnat så stigen var såphal, jag halkade många gånger men allt gick bra. Fast jag har nog fått en rejäl stukning ändå, för nu ikväll kan jag knappt trampa på högerfoten - måtte det bli bra till imorgon. På vägen ner passade jag på att plocka blåbär till dessert ikväll igen. Mums. Jag handlade lite nere i byn innan jag gick hem - tur med tanke på foten.
Väl hemma gjorde jag en omelett med bacon och champinjoner gott som tusan - nu är det ett glas rött som gäller och så blåbären såklart......Mys pys. Jo Bengt du kan nog följa med hit här finns en Statoilmack så du kommer inte att få alldeles för mycket abstinens.
Nu ska jag lägga mig i soffan med benet högt så det inte svullnar mer...och se på friidrott.
Men först lite nya bilder:

Systerboligen, bor vid 3:e fönstret på 2 vången från vänster.

Det vita huset till vänster i bild är sjukhuset

Glad, äntligen vid målet. Vackert som tusen, det var gott med fika här

Molnen började samlas runt mig, häftigt

Stigen,hal som en ål

Dessert

Jobb i 24 timmar, aktivt och passivt

Har idag jobbat mellan 07:45 och 22:00 som "aktivt". Men aktivt och aktivt....klockan 11:00 var vi klara med våra 3 operationer, sedan har vi försökt fördriva tiden med allehanda ting, plocka runt lite, visas runt på hela sjukhuset, äta glass i solen på terassen, lösa sudoko, planera morgondagens vandring upp till 800 meters höjd osv osv. Nu har jag kommit hem till min lägenhet och nu har jag passiv vakt till i morgon kl 07:45...få se om jag får sova inatt eller inte.
Det har varit helt underbart väder här idag, varmt och soligt. I morse låg fjorden helt stilla så naturligtvis kommer det ett foto av speglingen i fjorden från min balkong...

Vackert eller hur....hoppas att jag har andra bilder imorgon att visa från andra sidan dalen.

Jobb och på tur på fjället - till Ytre Skårhausetra

Jaha ja ja. Jobbade igår mellan 16 och 22 sedan hade jag hemmavakt från kl 22  i går kväll till idag kl 07:45 därefter var det jobb igen till 16:15. Fick besked på att det inte är ofta som det blir nåt akut - har inte hänt på länge mm mm, men då har dom inte jobbat med fru Lindström inte....kl 03 ca ringde mobilen och det var bara att dra på sig kläderna och jogga till sjukhuset (tar bara ca 3 minuter typ), det skulle vara ett kejsarsnitt, inte så bråttom men i alla fall. Allt gick bra, var lugnt och stilla. Mysig stund med den lille liggande en stund innan man avnavlade honom. Det var en gyn.dr från Sverige - Stockholm och han var hur mysig som helst, vi stod och pratade om hur kul det är att åka iväg och jobba, träffa nya människor, utbyta erfarenheter. Kom fram till att vi inte hade räknat med att träffas i Nordfjordeid kl 03 på natten om det inte var för jobbet.
Nåväl efter att vi städat upp och ställt iordning var det till att gå tillbaka till hûbbeln (rummet (lägenheten) kallas så här och försöka få lite sömn innan det var dags att stiga upp igen för en ny dags arbete. Hade inte mer än 2 operationer men dom tog lite tid så vi var inte klara til kl 16:15, men då kom kvällspersonalen så vi fick gå hem.
Det har varit så fint väder här idag så jag bestämde mig för att gå på tur - jamen alla norrmän gör ju det och jag har länge undrat varför - förstår nu lite av tjusningen med det.
Jag gick hem och fixade lite fika - tänkte att det säkert var härligt att äta däruppe och det var inte fel tänkt. Gick en slingrig bilväg fram till en parkering sedan bar det in i skogen över en fors och vidare uppför och uppför och uppför var ganska brant på sina ställen och jag fick stanna några gånger och pausa. Men det var värt mödan tyckte jag för väl på sätern fanns det små säterbodar (tror jag att det är) i trä och häruppe hade man sina djur på sommarn. Utsikten härifrån var bedårande med Nordfjordeid nedanför och fjäll runt omkring, en del med snö eller om det är små glaciärer. Här satt jag och begrunda allt möjligt och man hörde tystnaden......
Här var så tyst och lugnt så jag trodde inte att det var mer än jag som gått hit idag, men på nervägen så träffade jag på 10 personer till som alla gick var för sig. Som bonus hittade jag lite kantareller och blåbär som jag mumsat på nu ikväll.
Imorgon ska jag jobba från kl 07:45 till 22:00 därefter har jag hemmavakt till fredag morgon 7:45 sedan är jag ledig en hel dag ska bli härligt - hoppas det blir fin väder för då går jag nog på en dagstur på ett annat fjäll som jag har blivit rekommenderad. Ha det gott alla vi hörs.

Härnere ligger Nordfjordeid, den stora grå byggnaden i nederkanten är Norges 2:a operahus och ligger strax nedanför sjukhuset. Det är på fjället bakom byn som jag har tänkt gå upp på fredag om vädret tillåter

Utsikt från mitt picnickställe ser ni snön/isen på fjället i bakgrunden

Stigen upp (och ner)

Om jag går dit upp på fredag finns där då en skatt eftersom regnbågen går ner där???

Det var längesedan - och ändå har det hänt massor av saker

Usch så dåligt samvete jag har, här lurar jag på folk att jag bloggar och så skriver jag sällan. Men det har varit mycket nu som man brukar säga. Har firat midsommar med våra  åavandringsvänner, 10 man cyklade omkring i Tomelilla och sedan till Övrabymölla där det bjöds på traditionellt midsommarfirande, riktigt trevligt. Sedan var det knytekalas hos oss på kvällen. Kenneth har bjudits ut av mig mm mm. Vi har varit på en del konserter bl. a Rod Stewart i Malmö, har träffat ett par i från Stockholm som kom och bodde över hos oss, har varit på Öja och sett Baseballs, i Sövde och sett Amanda Jensen och Lisa Nilsson, i Danmark med MC-kompisarna och övernattat och haft trevligt, ja och en massa annat skoj och såklart massor av jobb. Bilder kommer vid senare tillfälle från en del av dessa händelser för dom ligger på en annan dator.
Nu sitter jag i alla fall i Norge vid västkusten i en by som heter Nordfjordeid, den har 4000 innevånare och 6000 i kommunen. Här är fantastiskt vackert och jag njuter av den storslagna naturen. Jag jobbar på ett litet sjukhus här som har 2 operations salar, vi är 3 operationssköterskor och 3 narkossköterskor på dagarna. Här är hur mysigt som helst.
Resan hit var en tur för sig. Jag åkte till Kastrup för att ta flyget till Oslo och sova där en natt, när jag checkade in på Kastrup stod det att det var fullbokat på planet och att man skulle anmäla sig om man kunde avstå sin plats till senare på kvällen, tja varför inte tänkte jag - har hört att man tjänar pengar på detta, sagt och gjort. Anmälde mig som volontär och hade turen??? att få stanna kvar på Kastrup till klockan 20:45 skulle flugit  18:20 annars, för detta fick jag 300 euro i resescheckar eller om jag vill ha det i kontanter 150 euro (men man kan väl alltid hitta nån liten billig resa). Nåja jag kom till Oslo och har då inget bagage, JIPPY, jag har ingenting med mig, blev till att vänta och söka 1 timme på flygplatsen tills en tjej på SAS kom på att man skulle leta på nåt ställe där en man redan hade letat enligt en annan på SAS och tro det eller ej men där fanns min väska. Det blev bussen in till stan och upp i lägenheten och godnatt. Nästa morgon åkte jag ner till Centralen och tog bussen hit ut, den tar ca 10 timmar, javisst det låter helt förfärligt men ack nej, det är helt fantastisk utsikt hela vägen man åker bredvid fjordar, forsar, förbi vattenfall, över dalar och berg, och det är så grönt och vackert här. Kom fram hit vid 19 tiden på söndagskvällen och var uppe och tittade runt på avdelningen. Började jobba i måndags och var sedan nere i byn och handlade - mysig by med 3 små köpcentra - helt otroligt. Idag tisdag har jag varit ledig till klockan 16 och därefter jobbat till 22, ok vi har inte haft jättemycket att göra. Nu är jag i min lilla gulliga lägenhet och har hemmavakt till imorgon bitta 07:45, då jag börjar jobba igen.
Var nere och köpte ny digitalkamera idag så jag ska försöka sätta in lite bilder härifrån. Ha det bra alla därhemma och nu ska jag försöka skärpa mig...

Utsikt från min balkong vid 15 tiden idag. Inte illa eller hur??

Kunde inte låta bli att ladda upp denna. Det är nästan från samma ställe som kortet ovan, det är bara det att klockan nu är 22:15 och jag har kommit hem från jobbet. Nästan lika ljust som på dagen.


Dom 2 sista bilderna är från kl 05:20 på morgonen när jag var klar med kejsarsnittet.

RSS 2.0